Szugló utcai lakóépület

Budapest XIV., Szugló utca 61-63.

tervezés éve: 2006
építés éve: 2009
lakások száma: 60
bruttó épített terület: 7.200 m2
beruházó: Makro-Dom Kft.

Zugló intenzív, kertvárosias részén terveztük ezt a 60 lakásos lakóépületet. Feltehetően a viszonylag alacsony árak miatt is, az utóbbi években számos egyszerű és igénytelen lakóház épült meg a környéken, ezért különösen fontosnak éreztük, hogy a tervezett sarok foghíj ne csak költség hatékony, hanem jól működő, mai és vidám is legyen.
Ezért a racionális alaprajzi szervezés mellett általában parapet nélküli nyílászárókat, változatos teraszokat és előttük - a homlokzat külső síkján megjelenő - színes üvegmezőket terveztünk. A szabályozási terv a Szugló utcai oldalon a telekhatárra rendelte az épületet, aminek az ellensúlyozására, a földszintet visszahúztuk, fedett nyitott teret hozva létre az üzletek előtt. Az épület főbejáratát a Kövér Lajos utcai előkertben elhelyezett lépcsőn közelítjük meg. A visszahúzott bejárati üvegfalon belépve, a 30-as évek jobb minőségű bérházaira emlékeztető világos, nagyobb előcsarnokba érkezünk. A hő és füstelvezetés kényszerét kihasználva a földszinti előcsarnoktól a 6. emeletig, egy felülvilágított belső teret hoztunk létre a belső középfolyosó csuklójában.
A koncepció fontos része, hogy valamennyi gépkocsit a két pinceszinten helyeztük el és a magas beépítési százalék enyhítésére az előkertben és az udvari kertben, valamint a penthouse lakásban nívós zöldfelületet terveztünk. Az épület szerkezetei, anyagai hagyományosnak nevezhetőek.