V160 irodaház

Budapest XIII., Váci út 160. / Rákos patak sarok

tanulmányterv, meghívásos versenyterv, I. helyezés
tervezés éve: 2014
bruttó épített terület: 125.540 m2
megbízó: Wing Zrt.

A terv lényege a megadott programnak pontosan megfelelő olyan irodaház létrehozása, ami testre szabott, személyes és kitűnően működik, ugyanakkor optimalizálja a kapcsolatokat szellemi és fizikai értelemben egyaránt épületen belül és kívül. Ehhez tervünkben a természet évmilliók alatt tökéletesített kapcsolati hálóját, az idegrendszer neuronjainak analógiáját használtuk.
Épületünk alapeleme az ötágú "neuron-egység", amiből hármat összekapcsolva hozzuk létre a az alaprajzi struktúrát. A neuronok ’szárait’ a telek és a szabályozás adottságai szerint levágtuk. Így egy változatos képet mutató, öblökkel tagolt tömegkompozíciót kapunk, amely soha nem zárul össze belső udvarokká, de minden nézőpontból változatos képet mutat, a Váci út felé nagyvonalú, a mögöttes területen barátságos és szerethető. Mindeközben a struktúra egy racionális alaprajzi rendszert takar.
A kétdimenziós alaphálót térben felfelé ismételve jön létre az épület tömege. A beépítési előírások és az épület karaktere által megkövetelt helyeken a szintek sorra elmaradnak, illetve a Váci úti, kiemelt sarkon érik el a legmagasabb értéket. Az elmaradó szintek tetején kialakuló tetőteraszokon további pihenő-, sport- illetve zöldfelületek nyertek elhelyezést.
A három, egymáshoz kapcsolt ’neuron’ középpontjában nem egy-egy tömör mag, hanem egy-egy ellipszis alakú, nagyméretű galériás átrium található, ami térben összeköti a szinteket, körbejárható és felfűzi az érkező közlekedők sorát, tartalmazza a közösségi funkciókat illetve fogadja a vertikális lift-lépcső magokat, tehát szervezi a neuron kapcsolódó felületeinek életét.
A homlokzatképzésnél az optimális irodaházi flexibilitás elvét figyelembevevő /egységnyi alapterülethez egységnyi bevilágító felület/ rendszert alkalmaztunk, fix vízszintes külső árnyékolók használata mellett, amihez az átlagosnál kisebb parapeteket terveztünk. A homlokzati anyaghasználatot illetően fehér, sávosan mintázott, egyedi, kifejezetten ehhez a házhoz tervezendő profilú kerámia homlokzatburkolatot, az ablaksávok előtt szintenként négy, változó kiülésű fémlemez szerkezetű árnyékolót terveztünk.