Tatabánya - új vásárcsarnok és piac

Tatabánya, Győri út, Nagy Imre tér

meghívásos tervpályázat - első helyen továbbtervezésre ajánlva
tervezés éve: 2015
bruttó terület: 3.785 és 4.604 m2
megbízó: Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata
 

Tatabánya Város Önkormányzata egy új – piaccal kombinált – vásárcsarnok létesítését határozta el. A legalkalmasabb hely és tervek kiválasztására két helyszínt megnevezve, öt építészirodát kért fel párhuzamos tervezéssel vázlattervek készítésére. A felkérés funkciójában és megjelenésében is XXI. századi igényeknek megfelelő létesítményt várt a tervezőktől, két alternatívában: egyrészt a volt Turul mozi /Nagy Imre tér/, belső fekvésű, parkos környezetének, másrészt a városba vezető főút melletti /Győri út/, a volt autóbusz pályaudvar területének felhasználásával, összesen mintegy 3 – 4.000 m2 épített területtel.
A tervek értékelését követően a Bíráló Bizottság 2015 novemberében mindkét helyszínre a mi irodánk tervét ajánlotta első helyen a továbbtervezésre.

1. helyszín: a volt autóbusz végállomás területe, Győri út
A nagy forgalmú út mellett az út felé zártabb építészeti tömeget mutató, koncentrált beépítést választottunk, míg a kisebb léptékű piaci funkciókat ezen belül helyeztük el. A vásárcsarnok főbejáratával a város központja felé fordul, az előtte tervezett kis térrel és parkkal kapcsolva ahhoz. A csarnok első szakasza nyitottabb kialakítással az őstermelők és kofák helye. Beljebb – kétutcás elrendezéssel – a standok, míg leghátul a nagyobb területű élelmiszerüzlet. A csarnokot a függőleges vasbeton falait összefogó gerendarendszerre feszített, síkjukban megmozgatott ponyvaszerkezettel fedtük le, belül a "ház a házban" elv alapján épülnek be a standok és piaci egységek kubusai. A homlokzatképzést a tartófalak közeinél elhelyezett fémszerkezetű lamellák "szőttese" egészíti ki.

2. helyszín: a volt Turul Mozi és környezete, Nagy Imre tér
A helyszín Tatabánya jellemzően a 60-as években beépült lakóterületének központi része. Javaslatunkban egy mai, de a hely karaktert nem kontrapontozó tervet készítettünk, amelyben megőriztük és újraértékeltük a helyszín ligetes jellegét is. Az új piac és vásárcsarnok elemei előtt és között, azok üzemidején túl is használható városi tereket és funkcionális elemeket hoztunk létre. Ehhez a megtartandó épületeket és megóvandó fákat figyelembe vevő tagolt, a hagyományos piaci jelleget kisebb tömegekkel szolgáló beépítést terveztünk.
Az új épületelemek tervezésénél a tetősíkok túlnyújtásával is operáltunk, de a megtartott épületekhez képest lényegesen karcsúbb szerkezetek alkalmazásával, egyszerű tömegeket és tömegkapcsolatokat hoztunk létre. Az új piacot szerethető léptékű, jól működő, közösség megtartó helyként képzeltük el. Legutolsó híreink szerint a város Képviselő Testülete ezt a helyszint választotta.