Akademia Park Officium irodaház

Budapest II., Riadó utca 5.

tervezés éve: 2009-10
építés éve: 2010-11
bruttó épített terület: 16.850  m2
építtető: SCD Pasarét Kft.
díjak: International Green Apple Award 2013
          Építőipari Nívódíj 2012
          European Property Awards 2011
          CEE Green Building Awards 2011
          CIJ Awards Hungary 2011
          Breeam Excellent
 

A kiemelkedően szép, egykori Hadapród Iskola épülete 1897-ben épült. Közel 100 méter hosszú elegáns tömegéhez utólag és esetlegesen csatlakozva 1926-ban épült hozzá egy torna és rendezvényterem, illetve 1941-ben, és az azt követő évtizedekben egy konyha-étterem és egy egyéb funkciókat tartalmazó tömeg.
Tervünk ezeket az additív tömegeket elbontotta és az eredeti épületet a lehető legnagyobb mértékben helyreállítva fogalmazta újjá. Azt két új - a régi hossztömeggel párhuzamos - üveg dobozzal egészítette ki, úgy, hogy az az eredeti alaprajzi elrendezést a mai igényekhez jól igazodó alaprajzzá tette. Tudatosan törekedtünk a régi és új jól olvasható szétválasztására, ugyanakkor harmonikus együttélésére. A tetőszinten a tetőszerkezet és héjazat technikailag teljesen újjáépült, a park felé néző oldalán - a homlokzathoz hasonlóan - az eredeti megjelenést mutatja, míg a Riadó utca felőli oldalon - ahol a törtvonalú üvegdobozok is megjelennek - azt felnyitottuk és előtte egy nagyméretű tetőteraszt alakítottunk ki.
Az eredetei épület tégla és kő homlokzata teljesen felújításra került, eredeti főbejárata és fogadótere változatlan funkcióval megújult, az épület a Riadó utca felől egy új bejárattal is kiegészült. Az irodaházi funkciók építészeti és gépészeti kezelésükben is egy magas igényszinthez igazodóan kerültek megfogalmazásra. A tervek BREEAM EXCELLENT minősítési fokozatot érték el. A megvalósult épület az INTERNATIONAL PROPERTY AWARD 2011 három díját is elnyerte.