Akademia Park Officium irodaház

Budapest II., Riadó utca 5.

International Green Apple Award 2013
Építőipari Nívódíj 2012
European Property Awards 2011
CEE Green Building Awards 2011
CIJ Awards Hungary 2011
Breeam Excellent
tervezés éve: 2009-10
építés éve: 2010-11
bruttó épített terület: 16.850  m2
építtető: SCD Pasarét Kft.

A kiemelkedően szép, egykori Hadapród Iskola épülete 1897-ben épült. Közel 100 méter hosszú elegáns tömegéhez utólag és esetlegesen csatlakozva 1926-ban épült hozzá egy torna és rendezvényterem, illetve 1941-ben, és az azt követő évtizedekben egy konyha-étterem és egy egyéb funkciókat tartalmazó tömeg.
Tervünk ezeket az additív tömegeket elbontotta és az eredeti épületet a lehető legnagyobb mértékben helyreállítva fogalmazta újjá. Azt két új - a régi hossztömeggel párhuzamos - üveg dobozzal egészítette ki, úgy, hogy az az eredeti alaprajzi elrendezést a mai igényekhez jól igazodó alaprajzzá tette. Tudatosan törekedtünk a régi és új jól olvasható szétválasztására, ugyanakkor harmonikus együttélésére. A tetőszinten a tetőszerkezet és héjazat technikailag teljesen újjáépült, a park felé néző oldalán - a homlokzathoz hasonlóan - az eredeti megjelenést mutatja, míg a Riadó utca felőli oldalon - ahol a törtvonalú üvegdobozok is megjelennek - azt felnyitottuk és előtte egy nagyméretű tetőteraszt alakítottunk ki.
Az eredetei épület tégla és kő homlokzata teljesen felújításra került, eredeti főbejárata és fogadótere változatlan funkcióval megújult, az épület a Riadó utca felől egy új bejárattal is kiegészült. Az irodaházi funkciók építészeti és gépészeti kezelésükben is egy magas igényszinthez igazodóan kerültek megfogalmazásra. A tervek BREEAM EXCELLENT minősítési fokozatot érték el. A megvalósult épület az INTERNATIONAL PROPERTY AWARD 2011 három díját is elnyerte.