Allianz székház

Budapest VIII., Könyves Kálmán körút 48-52.

tervezés éve: 2008
építés éve: 2009-2010
bruttó épített terület: 32.000 m2
építtető: K3 Ingatlan Kft.
díjak: Építőipari Nívódíj 2011
          Breeam Very good 2011
 

A Könyves Kálmán Krt. 48-52. szám alatti telken valósult meg a Wing Zrt. érdekeltségi körébe tartozó irodaház. A munkát több meghívott építészcsapat tervének megrendelői értékelését követően kaptuk meg. Sikerünk titka véleményünk szerint a sokéves tapasztalat során kikristályosodott racionális, mégis sokféle használatot lehetővé tevő alaprajzi- és térszervezés, az épület mozgalmas és mégis jól kezelhető tömegének együttese és nem utolsósorban az akkor még úttörőnek számító Breeam környezettudatos alapelvek magas minősítésének - utóbb beigazolódott - ígérete volt.
Az épület eredetileg bérirodaházi elképzelésekhez igazodóan került megtervezve , de nagy örömünkre szolgált, hogy a rendkívül kiélezett piaci helyzetben végül ez az épület bizonyult vonzónak, illetve alkalmasnak egy olyan igényes felhasználó számára, mint az Allianz. A kivitelezés befejezése az ő igényeikhez igazodóan történt.
Az épület egy, a tömeg súlypontjába helyezett főbejárattal, kétszintes reprezentatív, központi előcsarnokkal, recepciós térrel fogad, melyből a két vertikális közlekedőmag közvetlenül érhető el. E térből nyílik az irodaház belső használatú étterme, kávézója, illetve ehhez a térhez kapcsolódik a hátsó kert felőli terasz és annak zöldfelülete. Az I. emeleten a két irodaterületet az előcsarnok légterén áthaladó híd köti össze, felette az alaprajzok egységes egészet alkotnak. A VII. emeleten a vezetői irodák kaptak helyet, nagyobb méretű tetőteraszokkal. A gépkocsi parkolás a terepszint alatti 3 pinceszinten megoldott.