Aréna Corner irodaház

Budapest VIII., Hungária körút 40-44.

tervezés éve: 2001-2004
építés éve: 2005-2007
bruttó beépített terület: 47.000 m2
építtető: Raiffeisen Ingatlan Rt.
díjak: CEE Green Building awards 2011
          LEED Platinum

A helyszín Budapest sugaras és gyűrűs úthálózatának fontos metszéspontjában, a Hungária körút és a Kerepesi út találkozásánál fekszik. Az alapvetően bérirodákat tartalmazó épület a nagy telekmélységet, tömeghasábok hálójából szerkesztett, szövetszerű beépítéssel foglalja el, amelyben annak elemei biztosítani tudják a bevilágításhoz szükséges traktusmélységeket, egyúttal a jelentős méretű tömeg megfelelő tagolását. A hasábok megfogalmazásánál a Kerepesi úttal párhuzamos elemek nagyobb magasságot és építészeti hangsúlyt kaptak, mintegy a városból kivezető irány megerősítéseként, míg a Hungária körúttal párhuzamos elemek, inkább a körgyűrű statikus, elosztó szerepéhez igazodnak. Az alaptömegeket, az azokat határoló kőkeretek fogják egy-egy építészeti egységbe.
Az épület főbejárata a Hungária körúttal és Kerepesi úttal párhuzamos alaptömeg között kialakuló - és a belsőben az előcsarnoktól az étteremig bővülő - hasítékban nyert elhelyezést. A két gépkocsi lehajtón keresztül megközelíthető három pinceszinten, összesen 389 db parkoló került kialakításra. A három vertikális közlekedő magra fűzött, összesen hét szintet 10 db felvonó szolgál ki. Egy átlagos szint nettó alapterülete 4200 m². A felsőbb szintekhez változó méretű tetőkertek, illetve tetőteraszok csatlakoznak.
A homlokzatokon a körbeforduló keretek burkolata Jura gray mészkő, a »betétek« függönyfalai homogén üvegszerkezetek, horizontálisan színes, illetve függőlegesen világító fehér sávokkal tagolva, amivel a homlokzat napszaktól függően elérő struktúrát mutat, így az épület egy időben is változó karaktert kapott. A világító sávok világítástechnikai és épületszerkezettani megfogalmazása komoly kihívás volt. Ezt a megoldást ezen az épületen alkalmaztuk először, ami azóta több saját épületen, de számos más épületen is visszaköszön...