Graphisoft Park, 'M' épület

Budapest III., Záhony utca 7., Graphisoft Park

tervezés éve: 2004-2005
építés éve: 2007
bruttó épített terület: 11.660 m2
építtető: Graphisoft Ingatlanfejlesztő Kft.
díjak: Pro Architectura Díj 2009
          Fővárosi Építészeti Nívódíj 2009
 

A Graphisoft Park immár több mint tíz éves történetében sorra megjelenő épületek híven tükrözik az irodaházakkal kapcsolatos megrendelői-bérlői igények változását. Míg az első épületek alaprajzi szervezésükben kisebb irodaegységeket tartalmaztak, villaléptékű tömegekkel, addig az időben később létesülő házak programja egyre nagyobb összefüggő irodaterületeket s ennek megfelelően nagyobb tömegek megjelenését kívánták.
Az »M« épület bérlői programja (Microsoft Hungary és Servier) ennek mintegy szélső igényeként több ezer m²-es egybefüggő irodaterület kialakítását igényelte, ugyanakkor a tulajdonos-építtető továbbra is ragaszkodott a parkban megszokott tömegek léptékekhez, tagoltságához. Ennek feloldásaként egy olyan irodaterületet alakítottunk ki ahol az épület a nagy traktusmélység ellenére mindenhol megfelelően megvilágított, míg a megjelenő tömegek léptéke alkalmazkodik a parki léptékhez. A terepszint alatti 3 szinten található parkolók biztosítják a saját igényeken felül, a korábbi épületeknél elmaradt, ezért a park karakterét veszélyeztető felszíni parkolók föld alá süllyesztését is. Az épület megfogalmazása tudatosan az ipari és irodaépület közti kategóriát célozza, vállalva az e helyt egykor állt ipari épületekkel való időbeli folyamatosságot.
A tégla megválasztása is ennek megfelelően eltérő hangulatú, karaktere a megvilágítástól függően mindig más képet mutat. A nyílászárók a tégla belső síkjáig előrehúzottak, tagolásuk a külső síkba helyezett, árnyékolókat is magába foglaló fémelemekkel és a környezet okker és vörös színeit megidéző üvegbetétekkel történik.
Egyik kedvenc épületünk...