Graphisoft Park, Fejlesztői Épület

Budapest III., Záhony utca 7., Graphisoft Park

tervezés éve: 1999
építés éve: 2000
bruttó épített terület: 5.330 m2
építtető: Graphisoft R&D Rt.
díjak: Fővárosi Építészeti Nívódíj, dicséret
          Figyelő Építészeti Díj, II. díj

Az épület beruházója és tulajdonosa a Graphisoft R&D listavezető cég az építészeti szoftverek világpiacán (ArchiCAD). Székhelyét a budapesti Duna-parton építette ki.
A korábban ipari funkciójú területen / Gázgyár / az elmúlt évtizedben számos irodaépület valósult meg, részben saját célra, részben bérirodaházi funkcióval. Feladatunk itt a Graphisoft Park első épületének - az eredetivel azonos nagyságrendű - bővítése volt. A tervezését meghívásos építészeti pályázaton nyertük el. Érdekesség volt, hogy a program rendhagyó módon olyan nagyobb, közös térbővületek kialakítását is igényelte, ahol a fejlesztők egymás közötti eszmecseréje egy új munkahelyi minőséget teremthet. Hogy az új épületszárny ne konkuráljon az eredetivel a csatlakozáshoz legközelebbi szárnyat a főépülettől kissé hátrahúztuk és egy szinttel alacsonyabbra terveztük, tetején fogadások lebonyolítására is alkalmas tetőkertet építettünk. A régi és az új épületrész kapcsolatát egy kétszintes üveghíddal biztosítottuk.
Az épület építészeti megfogalmazásánál alapvető szempont volt, hogy a két épületből létrejövő épületegyüttes egy építészeti egység maradjon, ami izgalmas kihívást jelentett, végül azonban élvezetes játékká változott, amelyben a jellemzően tiszta tégla és üveglapokból létrehozott tömeg szerkesztését próbálhattuk ki. Számunkra fontos volt, hogy minderről az eredeti épületrészt tervező Építészstúdióval / Cságoly Ferenc, Keller Ferenc / is folyamatosan egyeztettük álláspontjainkat a tervezés során.