Akadémia Park, Pasarét - beépítési terv

Budapest II., Hűvösvölgyi út 21-23.

iroda- és kereskedelmi beruházás
meghívásos tervpályázat
tervezés éve: 2010
tervezett terület: 176.800 m2

A Riadó utca - Hűvösvölgyi út - Pasaréti út - Hidász utca által határolt, volt katonai területet a budai oldal kiemelkedő helyszíne, mind a fekvése, mind pedig nagyságrendje miatt. A beépítés rendszerének és építészeti kialakításának megfogalmazására öt építésziroda kapott párhuzamos megbízást. Végül nem a mi tervünket fogadták el, de a beruházás egyéb okok miatt sem indult meg. A területen álló volt hadapród iskola felújítása viszont terveink alapján megtörtént. / lásd: Akadémia Park, Officium Irodaház /
Tervünk lényege a jelentős építési volumen olyan elhelyezése volt, ahol a terület értékeit megőrizzük, beleértve a nagy központi teret és az értékes növényzetet.
Ezek figyelembevételével alapvetően két funkciót helyeztünk el. Egyrészt a program által igényelt irodaházakat, másrészt egy integrált, a szokásostól eltérő funkciócsoportot tartalmazó kereskedelmi, sport és kulturális egységekből álló épületegyüttest, központot, amit egy nagyméretű, központi belső térre fűztünk. Lakások a területen nem létesülnének, így az inkább kiszolgáló, mintsem a területet lakósűrűségét növelő létesítmény lenne. A központ építészeti megfogalmazásánál törekedtünk a viszonylag kis magasságra és a lágy, íves formák révén a barátságos és szerethető terek létrehozására. Felszíni parkolókat nem terveztünk, így a helyszín nívós zöldterületi kialakítása, sétautakkal és ligetekkel tarkított rendszere megőrizné a hely karakterét és a környék pihenő parkjául is szolgálna.