Balatonszemes, apartmanház

Balatonszemes, Ady Endre utca, kemping

pályázat
tervezés éve: 2008
lakásszám: 137
bruttó terület:  13.460 m2

A tervezési feladat Balatonszemes központjában, a kikötőhöz közeli, volt kemping területén, mintegy 130 lakásos apartman ház elhelyezése volt – közösségi funkciókkal. A területen található, sok esetben 80-90 cm átmérőjű többnyire nyár- és platánfák megtartása és a később kialakuló part menti sétány és kikötő figyelembevétele a tervezésnél fontos szempont volt.
A telepítésnél célunk volt, hogy minden apartman balatoni panorámával rendelkezzen. Az apartmanokhoz tartozó jelentős össz. homlokzathosszt darabokra tördeltük, vékony elemeit egymástól szögben kifordítottuk. A nagy összefüggő térfalak így megtörtek, az egyes épületrészek léptéke nem haladta meg az itt elfogadhatót, és az épületek között változatos közbenső terek jöttek létre.
Az épületek tiszta és logikus szerkesztése, szerkezeti rendszere lehetővé tette a különböző lakások méretek kombinációját. A többletlakások pedig, hogy összevonással egyedi apartmanokat vagy elvonással további közös területeket szabadítsunk fel.
Az épületek formaképzése tudatosan puritán, anyagképzésre fehér vakolat, természetes agyagcserép vagy fémlemez, fa nyílászárókkal. A házak által közrefogott belső udvarok, teraszok, a Balaton látványával a pihenni vágyók fő élettere, ezért ezek megjelenésében egyszerre fektetünk hangsúlyt a változatosságra és az intimitásra.