Balatonszepezd, Vénusz apartmanházak

Balatonszepezd, Halász utca 1.

pályázat
tervezés éve: 2010
lakásszám: 90
bruttó terület: 9.310 m2

A tervezési feladat a jelenlegi balatonszepezdi kemping területén, apartmanokat magukban foglaló új épületek elhelyezése volt, a szükséges rekreációs és szociális helyiségekkel, közösségi funkciókkal. A jellemzően hosszú és keskeny telek, teljes hosszában kapcsolatban áll a tóval, kiváló adottságú, jelentős faállománnyal.
Az üdülőépületek elhelyezését alapvetően meghatározta, hogy minden egység balatoni panorámával rendelkezzen, ugyanakkor a vasút és a mellette húzódó főút káros hatásaitól védett legyen. A lehető leghosszabb balatoni homlokzat és a legjobb kilátás érdekében, az apartman épületeket egyetlen íves vonalvezetésű hosszú 'szalagra' fűztük fel, melynek Balaton felőli oldala jellemzően nyitott, a vasút felőli oldala zárt jelleget mutat.
A központi épületben kapott helyet egy kisebb, az egységeket szolgáló spa és büfé. A földszinten, a két szint belmagasságú uszodatérben egy élménymedence és egy jakuzzi, az emeleten pedig gőzkabin, finn szauna és egy galériás pihenőtér kerül kialakításra, mely alkalmas fitnesz teremnek is.
Az épületekben összesen 93 db lakóegység található. Az alaprajzi elrendezés, alkalmazkodva a környezet „Janus-arcúságához” külső folyosós kialakítású, ahol a fedett–nyitott külső folyosó az egykarú lépcsőkkel együtt a Balatonnal átellenes, hűvösebb oldalra került. Az apartmanok jellemzően délkeleti tájolásúak, előttük megfelelő méretű teraszok húzódnak. Az apartmanok árnyékolására eltolható/leakasztható alu lamellás árnyékoló táblák szolgálnak. A földszinten mindegyik apartman saját kerttel rendelkezik.