RKK irodaház Nr.1

Budapest XIII., Róbert Károly krt., Gidófalvy u., Kassák Lajos u.

pályázat
tervezés éve: 2008
bruttó terület: 40.800 m2

A tervezési terület a Budapest XIII. Róbert Károly körút, Gidófalvy utca, Kassák Lajos utca által határolt tömb.
A tervezési program a területen egy nagy méretű irodaházat irányoz elő, figyelemmel annak adottságaira és a környező épületek léptékére.
Tervünk lényege egy folyamatos vonalvezetésű, kígyó szerűen, olyan épület létrehozása, amelyben az öblök által határolt területek jó léptékű tereket és térfalakat hoznak létre, miközben alul egy egységes belső gyalogos felületre fűzi fel az egyes épületrészek bejáratait, mintegy belső passage-t hoz létre.
A Róbert Károly utcai fő fronton az alsó szintek részbeni visszahúzásával egy karakteres, a teljes épült együttes nagyságához illeszkedő, ugyanakkor hangsúlyos bejárati felületet hoztunk létre, ami az épület főbejárata előtt a közösségi terület kiszélesedését eredményezi. A beépítést mintaértékűnek tekintettük abból a szempontból, hogy földszinti területeket egységesen zöldfelületként fogalmaztuk meg, illetve ezeken keresztül, illetve ezek mentén helyenként közcélra megnyitott gyalogos felületeket terveztünk.
A nagy forgalmú körúttól a csendesebb, hátsó lakóépületekig vezető épülettömeg változatos tömegalakításával, léptékváltásaival igyekszik megfelelni, beilleszkedni környezetébe. A nagy méretű zöldfelületek részben a terepszinten, részben a földszint feletti tetőkerteken intenzív, többszintes felületeken létesülnek. Valamennyi szükséges gépkocsi tárolót a tetőkertek alá rejtetten illetve a terepszint alatt alakítunk ki.
A terv több párhuzamos tanulmányterv közül a legjobbként lett kiválasztva. Megépítése a gazdasági válság miatt egyelőre várat magára, bár ennyi év után a program és az építészeti megfogalmazás is talán már más lenne, más lesz...