Avtocrater tartálykocsi gyártó üzem

Lipetsk, Oroszország

vázlatterv
tervezés éve: 2014
bruttó terület:
   irodaház: 2.100 m2
   üzemcsarnok és kiegészítő helyiségei: 19.400 m2
megbízó: Torgovij Dom Alekszejevka Himmas, Oroszország

A feladatra a városba tervezett egyéb ajánlati terveinkről szóló helyi újságcikk alapján kaptunk megbízást. Megrendelő az irodaház esetében egy nagyvonalú gesztust kért, amit ötvözni kellett a gyár racionális működésével és optimalizált költségkeretével. Hosszas egyeztetés és több előterv után végül csupán a főbb anyagokat és szerkezeteket is rögzítő vázlattervre kaptunk megbízást. Mindvégig fontos szempont volt számunkra, hogy a gyártócsarnok és az iroda rész egy építészeti egység legyen.
Tervünkben a gyártócsarnok megmozgatott, de egyszerű tömegritmusába illesztettük az irodai blokknak az egész tömeget átfogó szalagját. Ebben került elhelyezésre az irodákon túl valamennyi oktatási és szociális terület is, beleértve a nagy méretű bemutatótermet és az étterem és konyha helyiségeit. A csarnokon átvezetett magas híd és az azon lehelyezett színes dobozokba rejtett terek sora a funkcionális összekötésen túl reprezentatív vizuális kapcsolatok sokaságának lehetőségét is hordozza. A végső változatban a teljes projekt formai egysége a költségvonzatok miatt jelentősen leegyszerűsödött.
A további, engedélyezési és kiviteli tervi tervezést orosz partnerek végezték/végzik. A beruházás sorsáról jelenleg nincsen információnk.