Budapart BRA és BRC lakóépületek

Budapest XI., Kopaszi gát

engedélyezési terv
tervezés éve: 2016-2017
bruttó épített terület: 21.200 + 15.100 = 36.300 m2
megbízó: Kopaszi Gát Kft.

A feladat a Kopaszi Gát területén, Budapest legnagyobb szabású lakó és irodaházi fejlesztésnek első két lakóépülete. A terület beépítési terve egy egyedülálló és igényes koncepció alapján készül, amit a fejlesztő az Adept dán építész irodával készíttetett el. A konkrét épülettervezési feladatot egy párhuzamos koncepcióterv készítéssel bonyolított kiválasztás során nyertük el, ahol a változatos szintmagasságú, logikus beépítési javaslat sokban inspirálta terveinket. Az épületekben az emeleteken lakások, míg a földszinten és a pince szinten kereskedelmi és üzleti funkciók és a lakásokhoz tartozó tárolók gépkocsi tárolók, valamint a gépészeti és kiszolgáló helyiségek nyertek elhelyezést. A beépítési terv által kijelölt kontúron belüli tömegalakítást a legjobb benapozási tényezők és a megfelelő légtérarányok létrehozása határozta meg. Az általános emeleteken 2-4 szobás, míg a kiemelt és legfelső emeleteken nagyobb penthouse lakások kerültek kialakításra. A lakások mind jól tájoltak, lehetőség szerint több irányban kilátással rendelkeznek vagy a Kopaszi-öböl vagy a Gellért-hegy felé.

A BRA épületnél a megemelt belső udvar köré szerveződő keret három ponton történő átvágásával és kiszabadításával váltak maximalizálhatóvá a kilátási irányok, felértékelve a belső elhelyezkedésű lakásokat. A beépítés ez által négy toronyra vált szét, eltérő szintszámokkal, F+5 és F+8 között.

Az öböl partján fekvő BRC épületben a tömegformálást a legjobb benapozási tényezők és BRA épülettel együttes panoráma és átlátás vizsgálat határozta meg. A tömeg két különböző magasságú F+6 és F+13 emeletes toronyra és az őket összekötő háromszintes szárnyra tagolódik. A BRC épület kialakítása a BRA épületnél valamivel magasabb igényszinten történik.

A tornyok mindegyike önálló bejárattal és lépcsőházi maggal rendelkezik, amikhez 2-2 felvonó kapcsolódik. Az épület homlokzati kialakításánál fontos elv volt a tornyok finom elválasztása, megkülönböztetve az alkalmazott anyagokkal és színtónus eltérésekkel, mindegyiknek egyedi hangulatot kölcsönözve. A homlokzatok nagyvonalúságát erősítik födémsávokban futó „szalagok” és az azok között feszülő szintmagas képet rajzoló nyílászárók, loggiák, burkolt felületek.