Budapart BRA és BRC lakóépületek

A Kopaszi Gát Projekt, Budapestnek a 2010-es és 20-as években megvalósuló legnagyobb szabású lakó és irodaházi fejlesztése. Ennek első két lakóépületének (BRA és BRC, összesen 260 lakás) tervezését nyertük el 2016-ban egy meghívásos pályázaton.  A terület beépítését, egy itthon egyedülálló, változó magasságú tömegekben gondolkodó beruházói koncepció alapozta meg (Adept, Dánia). A végleges tömegalakítást a legjobb benapozás, a megfelelő légtérarányok és a kilátás optimalizálása határozta meg.

Az épület tömege két különböző magasságú F+6 és F+14 emeletes toronyra és az őket összekötő háromszintes szárnyra tagolódik. A tornyok mindegyike önálló bejárattal és lépcsőházi maggal rendelkezik, amikhez 2-2 felvonó kapcsolódik. Az általános emeleteken 2-4 szobás, míg a kiemelt és legfelső emeleteken nagyobb, a legfelső szinteken penthouse lakások kerültek kialakításra.

Tekintettel arra, hogy ez az épület közvetlenül az öböl partján áll, a BRA épülethez képest a lakások és a használt anyagok is némileg magasabb igényszintet képviselnek. Jelenleg az épület kivitelezés alatt áll, a várható átadás ideje 2020 eleje.

Az épület homlokzati kialakításánál fontos elv volt az egyes tömegelemek finom összekötése, illetve elválasztása a tervezett anyagokkal és színtónus eltérésekkel. Az alkalmazott felületek és anyagok, valamint több műszaki megoldás is a kivitelezés során a beruházó és a kivitelező által több tekintetben is felülvizsgálatra, módosításra került a hirtelen megváltozott piaci körülmények miatt. Összességében az épület – reményeink szerint – vállalhatóan fogja megtartani az építészeti szándék szerinti minőségét és karakterét……