Magyar Villamos Művek székház új épülete

AZ MVM Székháza a Szentendrei úton 2008-ban épült meg a mi terveink alapján. Már akkor felmerült az esetleges későbbi bővítés gondolata, ezért megvásárlásra került az Anikó utca túloldalán a mögöttes, éppen eladó terület is. Egy új épület elhelyezésével az elmúlt 15 évben többször is, több helyszínre is tettünk javaslatot MVM kérésére, de konkréten a társcégeket összegyűjtő új épült tervezése egy 2019 tavaszán kiírt meghívásos pályázattal indult el, amit sikerült megnyernünk. Ennek nyomán a tervezés 2022-23 évben zajlott le és jelenleg egy jogerős építési engedély és egy kezdésre kész kiviteli terv áll MVM rendelkezésére. A kivitelezés megkezdését azonban a lezajlott igazgató váltások egyenlőre nem tették lehetővé.

A székházhoz kapcsolódó, a társcégeket magába foglaló új épület egyrészt szorosan kapcsolódik a székházhoz, másrészt egy egymással kapcsolatban lévő cégegyüttes, mint bérlő épülete, így tervezési szempontból egy barátok számára tervezett bérirodaházhoz lehetne hasonlítani, akik számtalan kérdésben közösen döntenek, közös feletteseik a bérbeadójuk, miközben önállóan is működnek, hoznak döntéseket. Ez a szoros kapcsolatot és a mégis független létet igyekeztünk építészeti eszközökkel megfogalmazni.  Az analógia a T-Com székház pályázatánál már alkalmazott neuron analógia, ahol egy központi magon keresztül azonos értékű és attól és egymástól is azonos távolságra lévő szárnyak alkotják az épületet. A szárnyak száma szinte szabadon választható, (jelen esetben 6db) a kontúrok lekerekítettek, belső sötét sarkok nincsenek, a lábak folyamatosan olvaszthatóak egymásba. Az egészet a neuron magja, a központi átriumos tér szervezi, ami a lábak között bármely irányba megnyitható a földszinten.

Technikai értelemben is ideális az elrendezés, minden hálózat középről vezérelhető, az ívek sugara az egyenes elemekből szerkesztett, de ívnak látszó kritikus méret feletti. A központi térben lefutó látványlépcső inkább elvi értelemben fogja össze a szinteket, bár a kevés szint miatt ténylegesen is jól használható. A galériákon tökéletesen kialakíthatóak a pihenő és breakout területek éppen úgy, ahogyan a mobil munkahelyek is. A parkolás teljes egészében a pinceszinteken megvalósított a felszerkezet geometriájához igazított hexagon kontúrján belül. Középen a gépészet, helyenként többszintes terei optimálisan voltak elhelyezhetőek. A működést energia oldalról geothermia és napelemek egészítik ki.

Az anyagok és szerkezetek egyszerűek, az építészeti megfogalmazás egyértelműen az alapszerkesztésből adódó horizontalitást erősíti, aminek része a külső árnyékolók rendszer is. A neuron lábai között mind a hat belső udvar más hangulatú és funkciójú, azok kertészeti megfogalmazása innovatív és előremutató amellett, hogy a ki és bejárat, a pihenés, az oktatás, vagy éppen a kis tavat is magába foglaló ökokert kialakítása volt a cél.