NEW AGE IRODAHÁZ

Egy meghívásos pályázat nyomán 2019 januárjában adtuk be az irodaépület koncepciótervét a beruházó CPI-nek. A pályázat nyerteseként azóta több részletben foglalkozunk az épület megtervezésével, arra jelenleg jogerős építési engedélyünk van. A covidos idők késedelme és bizonytalanságai ellenére végül 2022-ben a kiviteli tervek is elkészültek.

Az épület helyszíne több szempontból is kihívást jelentett számunkra. Az Agora szomszédságában, a Dunavirág, Párkány és Esztergomi utak által határolt tömb az Árpád hídra vezető, a Róbert Károly körút íves vonalában csak egy, a számtalan irodaház közül, mégis vizuálisan kiemelt pozícióban van. A hídra felhajtó és lehajtó valamennyi járműből jól látszik, de ez a látvány nem statikus, hanem egy mozgó, dinamikus képsor része. Ennek sodrását, lendületét az épületünk megfogalmazásában is ki akartuk fejezni, amit sokban segített, hogy CPI részéről ettől függetlenül is egy érdekes, izgalmas a környezetéből kiemelkedő épület tervezésére kaptunk megbízást.

A tömeg a környezet vonalait és mozdulatait felmérve ívesen összehajló elemek együttese, miközben funkcionálisan hibátlan irodaházi alaprajzokat produkál. Az ívek sugara minden esetben lehetővé teszi, hogy az egyenes elemekből szerkesztett homlokzatszakaszok összképe íves maradjon, miközben az elérő magasságú tömegelemek összemetsződése egy dinamikus, minden irányból kedvező képet mutat. Külön figyelmet fordítottunk a főbejáratra, amit egy nagy méretű tömegrész alá helyzetünk el, egyértelműen jelezve annak helyét.

A homlokzatképzés végtelenül egyszerű, az íves formákat jól rajzoló horizontális elemekből szerkesztett, ami jól összecseng az irodaházak szalagablak igényeivel. A homlokzatokat több funkciót is ellátó, színes árnyékoló szalagokkal egészítettük, ki, amik az árnyékoláson túl az energiaellátásban is részt vesznek. Az épület legkorszerűbb energetikai ellátására történő áttervezése jelenleg is folyamatban van. Az épület kivitelezése még nem kezdődött meg, de amennyire tudjuk azt beruházó éppen annyira várja, mint mi…