Üvegház

Ma szinte ismeretlenül húzódik meg a Vadász utca 29. szám alatt ez a fantasztikus épület. Története és sorsa egybefonódik a magyar ipar és üveggyártás, valamint a modern építészet XX. századi történetével éppen úgy, mint a zsidóüldözés és menekítés emlékeivel. Az épületet Kozma Lajos tervezete 1935-ben ifj. Weiss Gyula üvegkereskedése részére. Az építészeti megfogalmazás során rendhagyó módon lehetősége nyílt Kozmának az üveg, mint a modern építészet eszközének bemutatására, az üveg lépcsőtől, a belső terek és a homlokzatok rendhagyó módon használt üvegszerkezeteiig.  Az épület műemlék, így a megmaradt értékek megmentésének még van egy kis esélye. Történeti emlékhely is ez az épület, aminek tényét ma egy szerény kis múzeum őrzi itt. A második világháborúban ez az épület adott otthont több tízezer zsidó mentési akciójához Carl Lutz svájci diplomata közreműködése révén.

A tervezési feladat alapvetően az épület üzletileg is életképes felújítása és az emlékhely méltó megtervezése volt. A megadott irodaházi hasznosítás ehhez a lehető legjobb esélyeket biztosította. Ennél izgalmasabb és szebb feladatot talán nem is lehet elképzelni. Itt egy meglévő épület felújítása és bővítése volt a feladat úgy, hogy az megőrizze és tiszteletben tartsa Kozma épületét, valamint egy méltó emlékhely kialakítása volt a cél, ami szintén egy nagyszerű feladat volt. A szűk belvárosi helyszín számunkra jól ismert helyzetét a szabályozási terv nem tette nagyon terhessé, és a bővítés szükséges mértékét sem akadályozta a kelleténél jobban.

A földszinten az eredeti, részben színes üvegfelületek és lépcső rekonstrukciójával egy nagy közös előteret terveztünk, ami helyt ad az irodaházi bejáraton túl egy kávézónak és az emlékhely információs pultjának és lejáratának. Magát az emlékhelyet a kibővített pincében helyeztük el, az udvaron elhelyezett bevilágítók fénycsóvái által tagolt terekben. Az utcai homlokzaton a körhűségre törekedtünk, a belső oldalon, a kibővített, ráépített területek homlokzatát, pedig a XXI. század lehetőségeit is felhasználó üveg homlokzatokkal terveztünk meg.

A projekt sajnos a koncepcióterv szakaszában megállt és azóta sem tudunk többet a megbízói szándékokról, de reménykedünk, hogy egy szépe napon ismét jelentkeznek…