Gödöllői Kisbalázs Bölcsőde

 

A feladatot a Magyarországi Bölcsődeépítési Programjához 2019-ben kiírt tervpályázat nyerteseként, a Gödöllői Önkormányzat által kiírt meghívásos pályázaton nyertük el.

Tervünk lényege, a program szerinti 3×2 foglalkoztatónak és az ahhoz kapcsolódó kiszolgálóhelyiségeknek egy olyan központi térhez kapcsolása, ami akár a bölcsőde részére – de üzemidőn kívül, akár attól független üzemmel – a város részére egy elődadó, vagy rendezvénytérként is használható. A gondolat ahhoz a meggyőződésünkhöz kapcsolódik, hogy minden középületnek valamilyen módon többcélúnak kell lenni, vagyis a szélesebb közösséget is kell tudja szolgálni.

A térszervezésnél a tökéletes funkcionális kapcsolatokra, a transzparens, összenyitható, világos belsők terekre és a nagy megnyitásokra koncentráltunk, amit a csoportszobákat és központi teret kibővítő gúlákon elhelyezett bevilágítókkal tettünk teljessé.  

Az anyaghasználatnál a külsőben és a belsőben egyaránt előnyben részesítettük a természetes anyagokat, alapvetően a téglát és a fát. A kertek fontos és szerves részét képezik a használatnak, ahol az új árnyékoló elemek, burkolatok, tárolók jól fogadják a korábbi bölcsődéből átmentett játékokat, térelemeket, ami a belső terekre is elmondható.

A létesítmény komoly odafigyeléssel és szeretettel valósult meg, amit –  jobb híján és így nem hivatalosan, de – mi is örömmel követtünk végig. Az átadást követően a várostól, a bölcsődei dolgozóktól és leginkább a gyerekektől és szülőktől kapott visszajelzések eddig a lehető legpozitívabbak voltak, aminél nem is kívánhatunk többet…..