Debrecen, Simonyi úti beépítési vázlat Leírás

A tervezési terület a városközpontot a Nagyerdővel összekötő Simonyi út mentén fekszik, ami Debrecen legelegánsabb lakóövezetének gerincét képezi.
A nagyméretű telek a városközpont felé egy intézmény sor, míg a Nagyerdő felé egy lakóterület határán helyezkedik el, ezért tervünk azt mintegy átmeneti övezetként kezelte. Az intézmények felé eső részen egy szövetszerű beépítést javasoltunk, amely a Simonyi út felől megnyíló, részben fedett, részben nyitott, „sétányszerű” belső utcára fűződik, ahol az épületrészek léptékét a szomszédos közintézmények és a lakóépületek közötti értéken határoztuk meg. A terület másik, északi oldalán kétféle karakterű lakóépületet terveztünk elhelyezni. A Simonyi út jellegzetes villasorának szomszédságában, ahhoz illeszkedő villaépületeket, míg a területbe ékelődő, meglévő társasház mellett, a Kórház utcai fronton egyszerűbb tömegképzésű társasházakat terveztünk.
Ennél, a városon belüli rendkívül értékes beépítésnél fontosnak tartottuk, hogy a funkciókhoz szükséges gépkocsik csak a terepszint alatt kialakított tárolókban nyerjenek elhelyezést és így a felszínen összefüggő zöldfelületet hoztunk létre.
Tervünk a terület szabályozási tervének építészeti alátámasztó munkarészeként készült.