Richter G. Cserkesz utcai irodaháza

A beavatkozás több régi épületrész elbontása mellett – részben azok helyén – egy új szárny építésével, illetve a gyár szempontjából emblematikus, első Richter épület átalakításával hozott létre raktározási és irodai-oktatási funkciókat.
Az építés, átépítés egy jellegében zártsorú szakaszon történt, ahol az átalakítás előtt a környező és az érintett épületrészek igen vegyes, nőtt képet mutattak. Az építészeti megfogalmazásánál törekedtünk a különböző korokban épült épületrészek finom, de határozott megkülönböztetésére, úgy, hogy az új rész csak a mai korhoz kapcsolódó formai elemeket tartalmazzon. Az ‘ős’ Richter épület utcai homlokzatán, az eredeti vakolatarchitektúrára utaló sávos lizénákat, az ablakok alatti falfülkéket, illetve egyszerűsített párkányt terveztünk, illetve állítottunk helyre. Fontos része volt a tervnek a különböző színek alkalmazása.
A létrejövő új területek kialakításánál alapvető szempont volt a hibátlan külső és belső funkcionális kapcsolat kialakítása mind a meglévő, mind pedig az új épületrészek esetében.